Започна тържествена проверка-заря в Пловдив по случай Съединението. Официални слова произнасят

...
Започна тържествена проверка-заря в Пловдив по случай Съединението. Официални слова произнасят
Коментари Харесай

Започна тържествената заря-проверка в Пловдив НА ЖИВО

Започна тържествена проверка-заря в Пловдив по случай Съединението. Официални слова произнасят президентът Румен Радев и кметът на града Здравко Димитров.

Пред едноименния монумент са президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, министри от служебното държавно управление и други публични посетители.

Пловдив не се задоволява с купата столица на измислената Източна Румелия, а още веднъж става знак на българския дух и  блян за обединяване. " Това сподели кметът на Пловдив Здравко Димитров в словото си при започване на тържествената заря-проверка за 137-ата годишнина от Съединението.

" Подготовката на Съединението наподобява на революционния разгар преди Априлското въстание ", сподели още пловдивският градоначалник.

По-рано през днешния ден пловдивчани се допряха до героичните събития от преди 137 години, когато под тепетата се  афишира Съединението на България. На площад „ Централен ” от комитет „ Родолюбие ” направиха възстановка на паметните събития.

Пред погледа на стотици пловдивчани бе пресъздадено свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич от власт и провъзгласяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

 Участниците  изиграха събитията към завладяването на конака, късото опълчване сред дейците на Съединението - Голямоконарската чета и отряда на източнорумелийската милиция.

Общо 80 души се включиха в представлението,  които са пресъздали летните униформи на румелийската милиция въз основа на фотоси и документи от времето на Съединението. В пресъздаването на историческото събитие се употребява достоверно оръжие от времето на Руско-турската война.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР